Print this page

Uitstralingsprijs 2017 voor Qeske

De gemeente Kerkrade heeft op 24 november de Uitstralingsprijs 2017 uitgereikt aan Qeske. Paul Crutzen van Qeske ontving de prijs uit handen van burgemeester Jos Som omdat Qeske op bijzondere wijze de gemeente Kerkrade in een positief daglicht heeft gezet.

Qeske

De naam Qeske is fonetisch afgeleid van het Limburgse woord voor kastje en het Franse qu'est-ce que, hetgeen 'wat' betekent. Qeske is een initiatief van ondernemer Paul Crutzen, waarbij onderwijs, hogescholen, universiteiten en bedrijven een platform vormen. Studenten worden een partner voor ideeënontwikkeling en uitvoering. Begeleid door ervaren professionals vormen deze aankomende werknemers de nieuwe economie door gezamenlijk aan innovatieve concepten te werken. Qeske ontvangt de Uitstralingsprijs omdat het een boost geeft aan het zelfbewustzijn van jongeren en ze bewust maakt van het feit dat zij zelf ook innovator op ondernemend of wetenschappelijk gebied kunnen zijn. Het is de wereld van morgen, die vandaag wordt geleefd.

De prijs wordt normaliter uitgereikt in het Raadhuis, maar dit jaar vond de uitreiking op locatie bij Qeske aan de Rodaboulevard plaats, zodat men aan den lijve kon ondervinden waar Qeske voor staat.

Uitstralingsprijs

Het was de zevende keer dat de Uitstralingsprijs werd uitgereikt. De prijs in de vorm van een beeldje is een initiatief van de gemeenteraad van Kerkrade voor personen of organisaties uit Kerkrade, die door hun bijzondere prestatie hebben bijgedragen aan de uitstraling en aantrekkingskracht van de stad. Een onafhankelijke commissie draagt een kandidaat voor en de fractievoorzitters van de Kerkraadse politieke partijen in de gemeenteraad bekrachtigen de keuze.

Eerdere winnaars

In 2010 werd de Uitstralingsprijs voor het eerst uitgereikt, aan Wiertz Uitzendbureau. In 2011 ontving Stichting Euriade de prijs, in 2012 Continium discovery center, in 2013 de DMS-Group en in 2014 werd de prijs uitgereikt aan Hessel Meijer van Wyckerveste. In 2015 viel de eer voor het eerst te beurt aan een buitengewoon Kerkraads zinnebeeld, namelijk d'r Kloon (hét symbool van de Kirchröadsjer vasteloavend). In 2016 is de prijs niet uitgereikt, omdat de commissie van mening was dat geen van de genomineerden volledig voldeed aan de uitgangspunten die verbonden zijn aan de Uitstralingsprijs.

bron: kerkrade.nl